Nota: Si llegiu aquest missatge és perquè no podeu visualitzar els arxius CSS vinculats a la pàgina o perquè utilitzeu un navegador que no compleix els estàndards.

OBSAM


Taula de continguts



Guia del paisatge de Menorca

 

Climatologia

Característiques locals del clima de Menorca

El clima de l'illa de Menorca és temperat, ni sec, ni humit; fortament estacional pel que fa a la humitat, amb hiverns més o menys plujosos i estius molt secs. Pel que fa a la temperatura, si bé també és estacional, aquesta no és tan acusada. La tramuntana és un altre dels factors climàtics que tenen una gran rellevància. Aquest vent del Nord bufa amb força durant els mesos d'hivern i es suavitza durant l'estiu. Menorca presenta, a més, una diversificació climàtica que, donada la seva petitesa, hem de considerar com a notable. El clima és el resultat d'una sèrie de factors astronòmics, geogràfics i meteorològics. Els paràmetres astronòmics que incideixen sobre el clima són la durada del dia i l'altura del Sol, ambdós funció exclusiva de la latitud geogràfica. A Menorca (40ºN) la duració del dia fluctua entre les 15 h 00 m del dia 21 de juny (solstici de Càncer) i les 9 h 20 m del dia 21 de desembre (solstici de Capricorn). A les mateixes dates, l'alçada del Sol a l'hora del migdia solar és, respectivament, de 73,5 º i 26,5º sobre l'horitzó.

 

El clima de Menorca en el context Mediterrani i Atlàntic

Quant als factors geogràfics a escala global, Menorca es troba situada al marge oriental d'un oceà, l'Atlàntic, i al marge occidental d'una massa continental, l'euroasiàtica. Açò, juntament amb la circulació general de les masses d'aire i aigua (de ponent a llevant), que porta aire temperat de l'Atlàntic, fa que a Menorca (i a l'Europa occidental en general), el clima sigui comparativament molt més suau. En canvi, aquelles zones situades als marges continentals orientals, com Nova York o Tòquio, i que es troben a la mateixa latitud, pateixen unes condicions climàtiques molt més extremes.

temporal
Els temporals de tramuntana són relativament
freqüents durant l'hivern.

Menorca està situada al centre quasi matemàtic de la conca occidental de la Mediterrània. A més, el Mediterrani és un mar envoltat de grans serralades i grans valls o passos ben definits; són les "línies d'invasió". Les conseqüències d'aquests fets són diverses. Per una banda, la situació marcadament marítima implica una regularització tèrmica, que té el seu reflex en una disminució de les oscil·lacions anuals i diàries de la temperatura, així com un augment de la humitat. Per altra banda, la situació de Menorca ben al mig d'una les principals línies d'invasió, la línia Vall del Ròdan- Golf de Lleó, fa que la virulència i persistència dels vents de component nord sigui una de les característiques climàtiques més importants de l'illa. La força de la tramuntana és conseqüència d'aquesta situació geogràfica i de la circulació general de les masses d'aire. L'anomenada oscil·lació del Atlàntic nord, pot provocar que l'anticicló de les Açores es reforci i les baixes pressions es vegin forçades a entrar pel nord d'Europa. Aquesta situació pot provocar que algunes d'aquestes depressions després davallin ràpidament cap a la Mediterrània, generant un corrent d'aire molt fort i fred que ve del nord i que afecta a gran part de la Mediterrània i en especial l'illa de Menorca. La tramuntana, a més de freda i forta, també transporta un aerosol salí molt dens, que té un fort efecte sobre el creixement de la vegetació, especialment a la costa nord de l'illa.

Pel que fa als factors climàtics, les temperatures extremes rarament superen els 35ºC a l'estiu i rarament davallen dels 0ºC a l'hivern. Els vents poden superar amb relativa facilitat els 100 km/h en els temporals més forts de l'hivern. La mitjana de les precipitacions anuals oscil·la segons la zona de l'illa entre els 450 i 650 mm. Segons l'Instituto Nacional de Meteorologia la mitjana de les precipitacions anuals del període 1971-2000 a l'aeroport de Maó és de 599 mm i la temperatura mitjana anual del mateix període és de 16,8ºC.

 

Per a més informació, consulteu el tom I de l'Enciclopèdia de Menorca.

OBSAM
Camí des Castell, 28 1r pis
07702 Maó
Tel. (+34) 971 351 500
Fax (+34) 971 351 642
a/e: adm.obsam@cime.es

Institut Menorquí d'EstudisConsell Insular de MenorcaMAB

©2003-2006 Observatori Socioambiental de Menorca  ·  Disseny de Quadratí, fet amb Xhtml i Css