Nota: Si llegiu aquest missatge és perquè no podeu visualitzar els arxius CSS vinculats a la pàgina o perquè utilitzeu un navegador que no compleix els estàndards.
Web recomanada: www.menorcamonumental.org
La riquesa arqueològica de l'illa de Menorca és prou evident. El llegat arqueològic més important el deixaren els pobladors talaiòtics, malgrat que hi ha altres restes arqueològiques de gran importància, com restes romanes, gregues, medievals i musulmanes.
Les restes arqueològiques més antigues trobades a l'illa de Menorca corresponen a la cultura pretalaiòtica. Es tracta principalment de materials de ceràmica, algunes restes de coure i un boto d'os esfèric. D'aquesta època també podem trobar les navetes d'habitació, sepulcres megalítics, molins de mà i hipogeus. De l'època talaiòtica es tenen una gran varietat de restes, des de vasos de ceràmica, punxons, agulles, botons fets d'os, espases, ganivets i braçalets de metall, i restes lítiques com molins, i pedres per a fones. Però el gran llegat arqueològic de l'època són els monuments megalítics: talaiots, habitatges circulars, taules, murades, torres quadrades, coves,... Moltes d'aquestes restes encaren es conserven en bon estat i poden ser visitades. Destaquen: els talaiots de Trepucó, Torelló, Son Catlar, Curnia, San Agustí, Binicodrell, So na Caçana, Talati de Dalt i Torre d'en Galmés, les taules de Torralba d'en Salord, Sa Torreta, Torrencada i Binisafullet, les coves de cala Morell, Binisafúller i Calescoves; els jaciments de Sant Vicenç d'Alcaidús, Son Mercer, Toraixa, Biniaiet, Rafal Rubí, Biniaimunt, Rafel Roig, Font Rodona de Baix, Binigaus, Bellaventura, Macarella, Torrevella i Montefí i establiments costaners com el del Caparrot de Forma o el de Calescoves. Però, sens dubte, els jaciments talaiòtics més coneguts i més estudiats són les navetes. A Menorca en podem trobar varies: Tudons, Rafal Rubí, Biniac, la Cova i Son Morell. Les navetes d'enterrament pertanyen a la transició entre l'època pretalaiòtica i talaiòtica, i n'hi de dos tipus: navetes d'enterrament de planta circular i navetes d'enterrament de planta allargada. També hi ha navetes d'habitació que pertanyen a una època un poc més antiga i són considerades per els arqueòlegs els habitatges unifamiliars típics del pretalaiòtic a la Menorca occidental. Les navetes d'enterrament, com el seu nom indica, eren emprades pels talaiòtics com a estructures funeràries, on dipositaven els morts. Sembla ser que la part inferior era emprada per als enterraments primaris, mentre que el primer pis era una ossera.
A Menorca també queden restes importants d'altres cultures, com la grega, la romana, la musulmana o la medieval. De la cultura grega podem trobar els nínxols o capelletes de Cala'n Forcat. De l'època romana queden restes de runes del poblat i campament de Sanissera (Sa Nitja), el camí empedrat de la Cala de Sant Esteve o la Via romana de Santa Àgueda i les inscripcions llatines de Calescoves. Quant a l'època medieval, les restes més importants són les referents a les basíliques paleocristianes d'Es Cap des Port, Es Fornàs de Torelló , i de Son Bou. Pel que fa a les restes de cultura musulmana, són ben escasses si es té en compte el llarg temps que els àrabs van romandre a l'illa. El jaciment musulmà més importat de l'illa és el Castell de Santa Àgueda, on sembla que vivia el governador musulmà de l'illa. A Maó trobem Es Pont des General, carreró que davalla des de la ciutat cap el port i que compta amb un profund arc de mig punt, que gairebé arriba a volta de canó, amb senzills elements decoratius de caire clarament islàmic. La darrera troballa arqueològica important es refereix a les restes de ceràmica, vidre, armament, material domèstic i material de culte religiós trobats a l'antic poble de Sa Raval del Castell de Sant Felip. Aquest poble va néixer amb la construcció del Castell de Sant Felip i en ell hi vivien les famílies dels militars i de les persones que treballaven en la seva construcció. Però la proximitat del poblat a la fortalesa militar va motivar, per raons de defensa, la destrucció i el posterior trasllat del poblat de Sa Raval a la zona compresa entre Cales Fonts i Cala Corb, que ara rep el nom d'Es Castell. L'excavació arqueològica realitzada l'any 2000 va treure a la llum les restes d'aquesta antiga població, ara desapareguda.
Per a més informació, consulteu el tom VIII de l'Enciclopèdia de Menorca.